Orvosoknak

Az inzulin és egyéb diabéteszhez szükséges eszköz esetén minden esetben a felírási kategória kiválasztásával, az azonosító számmal kell kezdeni.

Milyen okmány szükséges ahhoz, hogy támogatott, vényköteles inzulinhoz vagy diabéteszes eszközhöz jusson a menekült?

Ukrán útlevél

Útlevéllel rendelkező emberek sürgősségi és akut ellátás részesülnek és az ezekhez szükséges gyógyszerekre jogosultak támogatással. A beteg ugyanannyit fizet, mint egy magyar állampolgár.

Menedékes státusz

Menedékesként alapvetően minden tipusú ellátásban részesülhetnek Magyarországon(akut, krónikus, onkológiai, gyógyszer) és az ezekhez szükséges gyógyszerekre is támogatással. A beteg ugyanannyit fizet, mint egy magyar állampolgár.

Kettős állampolgár

Ukrajnából menekült ukrán-magyar állampolgársággal rendelkező jogosultsága ugyanolyan mint a menedékes státusszal rendelkezők jogosultsága.

Mire van szüksége az orvosnak a betegtől a felírási kategóriába való besoroláskor?

Útlevéllel nem rendelkező menedékes, vagy a menedékeskénti elismerést kérő személy esetén (páciens azonosító típus: 5)

5
3

Útlevéllel rendelkező személy esetén (páciens azonosító típus: 3)

Minden Ukrajnából menekülő jogosultsága olyan, mint a menedékes státuszú jogosultsága, a Magyarországra belépéstől számított 30 napig, amelynek kezdő időpontja az országba történő belépéskor az útlevélben rögzített dátum, ennek ellenőrzése a felíró orvos kötelessége.

Mi a felírás módja?

Az inzulin és egyéb diabéteszhez szükséges eszköz felírásárára több lehetősége is van az orvosoknak. Vényíró szoftver segítségével (EESZT – elektronikus vény vagy eRecept); medikai alkalmazás használatával (miniHIS) vagy a NEÁK által biztosított papíralapú vényen is kiállíthatja a receptet a betegeknek. Minden esetben a felírási jogcímnek EÜ kiemeltnek kell lennie a támogatáshoz. A kiváltás alapfeltétele a felírási igazolás nyomtatása, ami az orvos feladat.

Diabétesz segélyvonal ukránul és magyarul beszélő segítővel:

Az emberi erőforrások minisztere 10/2022 (III.25) számú egyedi utasítása alapján. Az inzulinra és gyógyászati segédeszközre vonatkozó rendelet: 32/2004.  (IV.26) rendelet alapján.

A King Baudouin Foundation által kezelt és a Decathlon Szolidaritási Alap támogatásával megvalósított projekt