1-es típusú diabétesszel élőknek

Az Ukrajnából érkező 1-es típusú diabétesszel élők jogosultak ingyenes inzulinra és eszközökre, mint például vércukorszintmérő.
Minden menekültnek az 1812-es telefonszámon ingyenes tolmács biztosított, aki segítséget nyújthat az országon belüli ügyintézésben.

Támogatott, vényköteles inzulinra vagy diabéteszhez szükséhes eszközre van szüksége?

Ukrán útlevél

Útlevéllel rendelkező emberek sürgősségi és akut ellátás részesülnek és az ezekhez szükséges gyógyszerekre jogosultak támogatással. A beteg ugyanannyit fizet, mint egy magyar állampolgár.

Menedékes státusz

Menedékesként alapvetően minden tipusú ellátásban részesülhetnek Magyarországon(akut, krónikus, onkológiai, gyógyszer) és az ezekhez szükséges gyógyszerekre is támogatással. A beteg ugyanannyit fizet, mint egy magyar állampolgár.

Kettős állampolgár

Ukrajnából menekült ukrán-magyar állampolgársággal rendelkező jogosultsága ugyanolyan mint a menedékes státusszal rendelkezők jogosultsága.

Minden Ukrajnából menekülő jogosultsága olyan, mint a menedékes státuszú jogosultsága, Magyarországra belépéstől számított 30 napig.

Mi a folyamata az inzulin és az eszközök beszerzésének Magyarországon?

Vényköteles gyógyszer esetén munkaidőben háziorvoshoz kell fordulni, aki beutalót ír a területileg illetékes szakorvoshoz. Amennyiben az eset sürgős vagy munkaidőn kívüli, az ügyeletet kell keresni.
A szakorvos megírja a receptet a gyógyszerre illetve a gyógyászati segédeszközre EÜ kiemelt jogcímen, amellyel a gyógyszertárakban lehet kiváltani a gyógyszert. Ez a jogcím 100%-os ártámogatást jelent a gyógyszer árából, a betegeknek azonban kiváltáskor úgynevezett dobozdíj fizetendő, mely egységesen 300 Ft.

Diabétesz segélyvonal ukránul és magyarul beszélő segítővel: